Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Κατά της επανίδρυσης των ΜΟΜΑ το Ποτάμι

Κατά των Μονάδων Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης τάσσεται το Ποτάμι, δια του υπευθύνου του στον Τομέα Εθνικής Ασφάλειας Γεώργιου Χατζηθεοφάνους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξεδόθη:


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την επανίδρυση των ΜΟΜΑ (Μικτές Μονάδες Μηχανημάτων Ανασυγκρότησης). Οι στρατιωτικές αυτές μονάδες ιδρύθηκαν το 1957 με αποστολή την ανοικοδόμηση της χώρας σε έργα υποδομής, τα οποία κατεστράφησαν κατά τη διάρκεια των πολέμων που προηγήθηκαν. Στον χρόνο λειτουργίας τους ήτοι μέχρι το 1992 οπότε και διαλύθηκαν με το Ν. 2026/92, έχουν να επιδείξουν ένα τεράστιο και αξιόλογο έργο, το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Κάποιοι αποδίδουν την απόφαση της κατάργησής τους σε πιέσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Όμως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως το φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων του πολιτικού συστήματος, τις κατέστησε μέσω πολλών αχρείαστων διορισμών ιδιαίτερα δαπανηρές. Όπως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το προσωπικό των ΜΟΜΑ που μεγαλούργησε δεν είχε σχέση με την αρρωστημένη μορφή του συνδικαλισμού που έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1980 και συνέβαλε αποφασιστικά στη μετατροπή σχεδόν του συνόλου των κρατικών επιχειρήσεων κάθε μορφής σε προβληματικές.
Πέραν τούτου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το προς εκτέλεση έργο μια νέας ΜΟΜΑ θα είναι σαφώς μικρότερο από το έργο της ανοικοδόμησης της χώρας μετά τον πόλεμο, λόγω λιγότερων αναγκών αλλά και έλλειψης σχετικών πιστώσεων. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν και κατά πόσο είναι οικονομικά συμφέρουσα μια τέτοια επιλογή με καθημερινό κόστος λειτουργίας των ΜΟΜΑ (μισθοί, συντήρηση μέσων, εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Στο δια ταύτα, θεωρούμε πως αντί επιστροφής στον κρατισμό, απαιτείται η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή των έργων υποδομής και γενικά των πάσης φύσεως έργων του δημοσίου, που θα εξασφαλίζει την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος με τη μικρότερη δυνατή θυσία, σε σύντομο χρόνο και με μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η δημιουργία ΜΟΜΑ θα συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας ενώ η έξοδος από την κρίση, η ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης απαιτούν, πέραν των άλλων ένα σύγχρονο, μεγάλο και αποτελεσματικό κατασκευαστικό τομέα ικανό να αναλαμβάνει και έργα εκτός Ελλάδας.
Οι ένοπλες δυνάμεις με τα μέσα που διαθέτουν, ίσως με κάποια αναδιάρθρωση εάν απαιτείται, να συνεχίσουν να συνδράμουν, όπως μέχρι σήμερα, στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στις ακριτικές περιοχές σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, κυρίως στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες, σεισμοί κ.λπ. αλλά και μικρά έργα όπως διευθετήσεις δρομολογίων, περιβάλλοντος χώρου σχολείων κ.λπ. στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους.
http://www.candianews.gr/2015/02/09/kata-ton-moma-potami/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου