Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Συνταγματικό πρόβλημα εν όψει νέων εκλογών.

Τυχόν νέα προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται ότι θα περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των συνταγματικών δεσμεύσεων μετά την αδυναμία ουσιαστικά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να προετοιμάσει και να δημοσιεύσει έγκαιρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη νέα απογραφή του νόμιμου πληθυσμού της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των νέων βουλευτικών εδρών.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στον Real FM, αρνήθηκε να επεκταθεί στο θέμα, αν και παραδέχθηκε ωστόσο ότι
«τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα».
 Ο κ. Γιαννίτσης έκανε ακόμη γνωστό ότι για το θέμα έχει ενημερώσει και τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με τον οποίο, από κοινού, αναζητείται λύση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.


«Είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε, έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα και για πολλές πτυχές του», είπε ο κ. Γιαννίτσης. «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πριν οριστικοποιήσω την άποψή μου δε θα ήθελα να μιλήσω δημόσια γι΄ αυτό.
Καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα στην περίπτωση άμεσης προκήρυξης εκλογών».
Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προσεχείς εκλογές, στην περίπτωση που διεξαχθούν μετά από ένα έτος από την απογραφή, θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από αυτήν. Η τελευταία απογραφή διεξήχθη, ως γνωστόν, στις 24 Μαϊου 2011, γεγονός που σημαίνει ότι στην περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν για τον Ιούνιο, θα πρέπει τα στοιχεία της απογραφής να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών.


Τα στοιχεία της απογραφής, όμως, δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ, το κυριότερο, παραμένει άγνωστο, αν η ΕΛΣΤΑΤ θα κατορθώσει τελικά να τα έχει επεξεργαστεί ως την ημέρα της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την νέα προσφυγή στις κάλπες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, καθώς τυχόν προσφυγή στις κάλπες με τα στοιχεία της απογραφής του 2001,
εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, θα άνοιγε και την κερκόπορτα για μαζικές προσφυγές κατά της εγκυρότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου